Политика

[1] Роман Драгише Калезића, Галерија Кирка, КУД „Диоген“, 2019, Београд, награђен је наградом „Данко Поповић“ за 2019. годину. Награда је уручена 31. августа 2020. године у Народном музеју у Аранђеловцу. О књизи су говорили чланови жирија: Александар Јовановић, Јован Делић и Марко Недић (председник), а добитник Драгиша Калезић је прочитао своју беседу. Излагање чланова жирија и добитникову беседу дадосмо у овом темату.
Књижевна награда „Данко Поповић“, основана одлуком Управног одбора фонда „Први српски устанак“, од 9. септембра 2011. године, има за циљ да допринесе развоју српске прозе и да негује оно што је најбоље у слободољубивој српској традицији, онако како је предано чинио и сам Данко Поповић. Додељује се, под покровитељством СО Аранђеловац, сваке године за најбољу књигу прозе (роман, књига приповедака) домаћих аутора на српском језику, која је објављена у протеклој години (прво издање)

Досадашњи добитници књижевне награде „Данко Поповић“ су: Воја Чолановић за дело Ода мањем злу (2011), Јован Радуловић за књигу приповедака Сумњива сахрана (2012), Драго Кекановић за приповедачку књигу Усвојење (2013), Владан Матијевић за збирку приповедака Пристаништа (2014), Вуле Журић за роман Република Ћопић (2015), Слободан Мандић за роман Очев нови мандат (2016), Радован Бели Марковић за роман Плава капија (2017), Весна Капор за збирку приповедака Венац за оца (2018), Драгиша Калезић за роман Галерија Кирка (2019).

[2] Иако је наслов романа морао да буде у одређеном митском и културном пољу, онда га је пре требало тражити у просторима Де Кирикове слике и /или Шекспирове трагедије, а не у слободној, и не до краја утемељеној асоцијативности на познату митску грчку чаробницу.

Б.Р.